Divisional Rodents - Hamsters

Fórum o malých hlodavcoch
 
PříjemPortálFAQHledatRegistraceSeznam uživatelůUživatelské skupinyPřihlášení

Share | 
 

 Hlodavce vo všeobecnosti II.

Goto down 
AutorZpráva
Admin
Admin
Admin
avatar

Poeet p?íspivku : 55
Localisation : Banská Bystrica
Registration date : 04. 02. 07

PříspěvekPředmět: Hlodavce vo všeobecnosti II.   Sun Feb 25, 2007 10:39 am

Myši, Potkany a Veverice



Maličká Myš Domová s okrúhlymi čiernymi očkami, dlhým úzkym chvostom a veľkými prednými rezákmi
je po človeku najpočetnejším cicavcom na Zemi. Patrí spolu s potkanmi a vevericami do skupiny hlodavcov.
Pre hlodavce sú charakteristické ostré rezáky, uspôsobené na rozhrýzanietvrdých škrupín; zuby sa
hryzením opotrebúvajú, ale opäť dorastajú. Čeľaď myšovitých hlodavcov zahŕňa vyše 1000 druhov;
stretávame sa s nimi takmer všade. Myši majú útle telo, riedko ochlpený chvost a citlivé fúzy. Potkany
sú podobné, ale väčšie. Známe sú hlavne ako prenášači rôznych chorôb. Hryzením poškodzujú všetko,
do konca elektrické vedenie. Najbežnejšie sú potkany hnedasté, ktoré žijú vo väčších skupinách.
Veverice s huňatým chvostom trávia väčšinu života vysoko na konároch stromov. Ich príbuzné poletuchy
majú pozdĺž tela uvoľnenú rošírenú kožu, ktorá sa im pri kĺzavom lete zo stromu na strom napína
ako padák. Zemné veverice majú kratší chvost a po stromoch lozia zriedkakedy.

Hlodavce majú mocné svaly
na žuvanie a lícne vaky na
prenášanie potravy.


Veľké uši a
dobrý sluch.


Dobre vyvinutý čuch.

Vďaka veľkým očiam
vidia doširoka.


Myška Drobná

Má živé čierne očká, pomerne veľké uši a ostré pazúriky.
Myška Drobná je po myšovke vrchovskej náš najmenší
hlodavec: bez chvosta meria 5 - 7,5 cm a váži iab 5 - 8 g.
Jej hlavnou potravou sú trávové a iné semená, príležitostne
sa živí aj hmyzom. Trikrát do roka rodí asi 7 mláďat do
guľovitého hniezda veľkosti tenisovej lopičky, ktoré vplieta
medzi steblá trsti, prípadne obilia.

Potkan Hnedastý

Do Európy sa dostal koncom 18. storočia pravdepodobne na
lodiach z východnej Ázie. Obľubuje vlhké prostredie, dobre
pláva a žerie takmer všetko. Potkany sa rozmnožujú od apríla
do septembra, samica rodí 10 aj viac mláďat, ktoré môžu mať
už v prvom roku života potomstvo. Potkan hnedastý je dnes
rozšírený takmer po celom svete. Meria až 50 cm (vrátane
chvosta).

Lumíky

Tieto malé hlodavce sú príbuzné hrabošom, majú však kratší
chvost a veľmi hustú kožušinu. Žiju v polárnych a vysokohor -
ských oblastiach. Tuhé zimy prežívajú v chodbách pod snehom
alebo v pôde, pričom sa živia machmi, lišajníkmi, hľuzami a
kôrou. Hovorí sa, že lumíky páchajú samovraždy - vrhajú sa
vraj z vysokých skalných útesov do mora. V skutočnosti
je to asi tak, že keď sa vo veľkých počtoch sťahujú za potravou,
mnoho ich cestou zahynie od vysilenia alebo sa utopia pri
prekonávaní vodných tokov.


Veverice

Sú dobre úspôsobené životu na stromoch, takže sa obratne
pohybujú aj na tých najtenších konárikoch. Ostrými pazúrikmi
sa pridržiavajú kôry a dlhým huňatým chvostom udržiava
rovnováhu. Veverica si vo svojom revíri stavia niekoľko
guľovitých hniezd z vetvičiek, trávy a lístia; vystiela ich
machom a jemnou trávou. V najdôkladnejšie postavenom
hniezde odchováva samička 2 - 7 mláďat. Veverica karolín -
ska sa dostala do európskych lesov a parkov asi pred 200
rokmi. Veverica obyčajná je v niektorých oblastiach Európy
už pomerne vzácna. V tuhej zime spí veverica v hniezde.
Len čo sa trochu oteplí, vychádza von za potravou.


Pieskovky

Sú to obľúbené domáce zvieratká. Pieskovka obyčajná
pochádza zo suchých oblastí strednej Ázie. Podobne
ako iné hlodavce obkladá si hniezdo úlomkami stebiel
a kúskami kôry. (Pieskovka = Pieskomil)


Burunduk

Patrí medzi zemné veverice. Je to zvedavý a odvážny tvor:
v Severnej Amerike žije aj v mestských parkoch. Keď si
chce pochutnať na oriešku, chytí ho do predných labiek a
rezákmi rozhrýza škrupinu na najslabšom mieste. Potravu,
ktorú nezožerie, si v lícnych vakoch odnesie na bezpečné
miesto.


Hraboše

Hraboš, blízky príbuzný lumíkov, je zavalitý, v porovnaní
s myšami má kratší chvost a menšie uši. Existuje takmer
100 druhov harbošov - žijú od zasneženej Antarktídy až
po subtropické lesy. Severoamerická ondatra pižmová je
jedným z najväčších príbuzných hraboša. Iný druh -
hryzca vodného - si ľudia často mýlia s potkanom, lebo
tiež žije všade tam, kde je voda. Hraboše si podobne ako
ostatné hlodavce upravujú a čistia srsť. Potierajú ju
kožným tukom, aby sa nezmočila a nedstali sa do nej ľahko
parazity. Keby hrabošovi srsť premokla, prechladol by a
zahynul.

Myška Drobná



Potkan Hnedastý



Pieskovka Obyčajná (Pieskomil)



Burunduk



Hraboš



Zdroj: kniha Živý svet (Detská Ilustrovaná Encyklopédia); str. 99 - 100

_________________
Návrat nahoru Goto down
Zobrazit informace o autorovi http://divisionalrodents.positifforum.com
 
Hlodavce vo všeobecnosti II.
Návrat nahoru 
Strana 1 z 1

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Divisional Rodents - Hamsters :: Všeobecne o Hlodavcoch :: Všeobecne o Hlodavcoch-
Přejdi na: